Utredningar och debatt

Niklas Rydén är sedan tidigt 1990-tal en aktiv debattör inom konst- och kulturpolitik. Han har också skrivit flera större utredningar åt bland andra Göteborgs kommun.

Händer i musiken, 2005

På uppdrag av Göteborgs kommun gjorde Niklas Rydén 2005 en bred genomlysning av musikområdet i Göteborg. Arbetet skedde i samråd med Urban Ward och med stöd av Uncas Rydén. Det innehöll ett otal träffar och hearings med olika företrädare för musiklivet och insamlande av fakta och siffror från olika håll. Det blev en fascinerande exposé över hur olika saker musik faktiskt kan vara, och hur mycket den betyder i olika sorters sammanhang.

Händer i musiken – en genomlysning av musiken i Göteborg

Fri konst och nya media, Valand 1998

Niklas Rydén undervisade vid Konsthögskolan från 1997 till 2003. 1998 gjorde han tillsammans med kulturskribenten Carl Henrik Fredriksson en utredning av utbildningen Fri konst och nya media vid dåvarande Konsthögskolan Valand. Utredningen beställdes av fakulteten och skulle utgöra underlag för beslut om fortsättning eller nedläggning.

Fri konst och nya media var en ettårig vidareutbildning i digitala verktyg, datorn mm, i konstnärligt arbete. Kursen fick en fortsättning och pågick fram till 2001.

Niklas Rydén var sedan också med och skrev kursplaner till det masterprogram som ersatte Fri konst och nya media och han var där ansvarig för den grupp som valde ljudinriktningen. Utbildningen hette Fri konst och digital gestaltning. (Utbildningsplan, kursplan.)

Carl Henrik Fredriksson var 2001-2015 ordförande för Eurozine, det europeiska nätverket för kulturtidskrifter.

Läs utredningen här.

Gå till toppen