Atalante

Atalante är en scen för oberoende samtidskonst som startade 1987 av Dansgruppen Rubicon. Niklas Rydén var med redan från början och var en av scenens konstnärliga ledare mellan 1998 och 2023. Atalante visar all slags samtidskonst, men dans står i centrum, och vid sidan står ny musik. Gränsövesrkidande krockar, möten mellan konstformer och konstnärer , konstnärliga utvecklingsprojekt, samt nya konstformer och artister är fenomen som präglar scenen.

Atalantes hemsida

Scenarkivet

Mellan 2006 och 2010 var Niklas Rydén ledare för Scenarkivet. Scenarkivet var finansierat med statliga accesspengar och ett samarbete mellan Atalante och Moderna Dansteatern i Stockholm. (Dansstationen i Malmö är numera också en del.) Under fyra år skapades en databas över allt som hänt på dessa scener under mer än tjugo år. Det skapades också en publik del där all information, bilder, filmer och annat finns offentligt tillgängliga.

Se mer på Scenarkivet.se

Tidskriften Atalante, 1989-97

1989 startade Niklas Rydén tidskriften Atalante, först Unga Atalante.
Den blev med åren ett tongivande forum för oberoende konst och kultur i Göteborg. Den gjordes av ett brett nätverk av skribenter konstnärer från olika discipliner. Niklas Rydén var redaktör mellan 1989-97. Tidskriften uppbar tidskriftsstöd från Kulturrådet och Niklas Rydén fick 1997 Johannapengen för årets journalistiska gärning. Priset delas ut av den västsvenska sektionen av svencka publicistklubben.
Många nummer av Atalante-tidningen går att läsa eller ladda hem som pdf-dokument. (Klicka på valfritt nummer.)

Tidskriften Atalante

Gå till toppen