Aktuellt

Följ arbetet med NewOpera CO på newopera.se


2021

Animationer
Undersökande arbete med animation av Häxängeln i programmet Unity.

Häxängeln LAB II
Två veckors arbetsperiod med NewOpera CO:s nya verk Häxängeln. Efter en dramaturgisk process och textimprovisationer på scenen skapas ett första manusutkast. Nu utan figuren Häxängeln, som istället kommer att vara med i en animerad kortfilm.

Redigering och grovmix
Inspelningen av Requiem redigeras och grovmixas under hela januari.

——-

2020

Häxängeln
Nytt musikdramatiskt projekt med NewOpera inleds med en LAB-vecka CO och en öppen visning. Medverkar gör Karin Wiberg, Agnes Thörn, Saga B Jönsson och Niklas Rydén. Se film här.

Filmdokumentation Jubileum 2017
Färdigställer och lägger upp filmad dokumentation från Atalantes jubileum 2017.

Startar Atalante-TV
Med anledning av pandemin och att scenen Atalante inte kan ta emot publik startar scenen regelbundna sändningar där Amanda Nordmark och Niklas Rydén berättar vad som händer på scenen och intervjuar aktuella artister. Materialet publiceras på Instagram, Facebook och hemsidan. Bakom kameran och redigering står Tomas Persson Carlberg.
Atalante-TV.

Art of Sound in VR
Digital föreläsning och workshop kring VR, rumslighet och ljud, The Art of Sound in VR. På Lindholmen Science Park i samarbete med Hannes Rydén.
Se föreläsning här.    Se workshop här.

Samarbete med A.R.Them i Carmen
A.R.Them är en nybildad romsk teatergrupp som samarbetar med NewOpera CO och Atalante. De skall göra en remix av operan Carmen på romani med sångare, aktörer, dansare och orkester. Fragment av Carmen blandas med romsk musik och aktuella intervjuer med svenska romer. Under en intensiv vecka inleddes processen på Atalante.   Se trailer.

Dansfilmlabbet
Niklas Rydén är kursledare och föreläsare på Dansfilmlabbet, ett samarbete mellan Atalante, Kulturakademin, Danscentrum Väst. Fem grupper med professionell filmare, koreograf och kompositör gör var sin dansfilm och får ta del av flera inspirationsföreläsningar.   Föreläsningar finns här.

Inspelning Requiem Elementstudion
NewOpera CO spelar in Niklas Rydéns Requiem på Elementstudion i Göteborg. Requiem kommer att ges ut som fonogram under 2021.
Film från inspelningen 1.     Film från inspelningen 2.

Requiem urpremiär Atalante
NewOpera CO sätter upp och spelar Requiem på scenen Atalante för en Corona-anpassad publik på 24 personer. På scenen 18 personer.
Läs mer här.     Se hela verket här.

Familjen fonogram
Färdigställer och släpper albumet Familjen, en fonogram-version av nyoperan från 2016 på Spotify, Youtube, iTunes.
Med tillhörande filmer och en egen sajt: Familjen

Jubileumsboken klar
Ger ut boken Atalante Mitt i livet, en påkostad jubileumsbok över Atalantes över trettio år som scen. Research, redaktion och mycket text av Rydén i samarbete med Eva Ingemarsson och Henrik Strömberg.
Klipp 1.     Klipp 2.     Köp boken.

Requiem LAB
Inleder arbetet med nya projektet Requiem. Under en veckas lab skapas en grundstruktur med tre dansare, sångare, kör elektronmusik. Skriver vidare under våren. Läs och se mer på processblogg.     Film från presentation.

AtalanteLAB 2020
Leder en veckas AtalanteLAB med 13 dansare, konstnärer, musiker. Konstkollektivet Högen medverkar.   Se presentation      Läs och se mer

Kultursystem Östra Orust
Deltar med arbete i det Kultursystem som skapats på Östra Orust med stöd av VGR. Medlem i styrgrupp och konstnärlig grupp. Arbetet pågår hela året och Niklas Rydén står för konstnärlig inramning på stormöte 1 mars. Efter det är allt digitalt. Östra Orust Kultursystem

Pangfestivalen på Slussen
Planerar stor festival på Slussens Pensionat på Orust. NewOpera CO har fått ett stöd av Musikverket för detta. Skall genomföras den 18 april i samarbete med orustKONST. Inställt pga Corona!

Regrets VR i Halland
Visar Regrets VR på Halland Opera & Vocal Festival.


2019

Atalantes julshow 2019 – Besatt
Julshowen ”Besatt” skapas på Atalante i december tillsammans med 22 dansare, musiker, sångare, animatörer, skådespelare och andra. Se utdrag

Regrets
Regrets spelas i tre versioner, nyuppsättningar, under 2019. På aliasTeatern i Stockholm, i Majornakyrkan i Göteborg, samt på Atalante.
Se uppsättningen i Majornakyrkan

Regrets VR
Regrets VR blir färdig och presenteras på branschmöte på Lindholmen Science Park, på Atalante och på Orust.

It wasn’t me Atalante
It wasn’t me, samarbetet med The Mainstream, får sin riktiga premiär på Atalante. Förhandsvisas på Orust. Se hela föreställningen här.

Darmstadt och Skien
I augusti är Niklas på residens i Darmstadt på festivalen Sturmsprung. Tillsammans med tyske dramatikern och regissören Nicola Bremer, tyska kostymören/scenografen Steffi Rehberg och Saga Björklund presenterar de där en första version av It wasn’t me, a show written by artificial intelligence. Efter en tre veckors repperiod i Göteborg har pjäsen/musikalen urpremiär på festivalen Höstpunkt i Skien i Norge.

Fonograminspelning
I juni spelar NewOpera CO in stora delar av operan Familjen på Studio Epidemin Göteborg. Projektet har fonogramstöd från Kulturrådet och kommer att ges ut senare under hösten 2019.

AtalanteLAB
I maj bjuder Niklas Rydén in Konstkollektivet Högen att delta i ett AtalanteLAB, en veckas laborationer på scenen med avslutande publik redovisning. Fler än tio deltagare i en händelserik vecka. Se mer på blog

Narrative VR Labs
Våren 2019 blir Regrets och NewOpera CO ett av tre utvalda projekt i Narrative VR Labs på Visual Arena, Lindholmen science park. Niklas och Hannes Rydén skall skapa en testversion av elektronoperan Regrets för VR-hjälm, med fokus på hur ljudet från sångarna kan upplevas i rummet. Målet är en pilot-app på ungefär 10 minuter.

orustKONST
Under 2019 är Niklas Rydén en av de drivande bakom den nya föreningen orustKONST som vill stärka samtidskonsten på ön Orust. Under våren ordnas åtta kultursalonger hemma hos konstnären Björn Perborg. Läs mer här.

2018

Regrets
I september är det premiär för elektronoperan Regrets i en rosad uppsättning på Atalante i Göteborg med publiken på scenen, helt nära sångarna. Se hela uppsättningen här. Läs mer här.

Ljudkonst Sjuhärad
Under sommaren medverkar Niklas Rydén och koreografen Eva Ingemarsson med ett ljudverk till en skulpturutställning i gamla arresten i Bollebygd. Ljuden är från dansföreställningen Mirror in the Mirror.

Halmstad Opera and Vocal festival
I juli medverkar NewOpera CO på Halmstad Opera and Vocal festival med barnoperan Sånglösa. Den tas emot väl och festivalen blir en bra mötesplats med inspirerande föreställningar.

Komponerar Regrets
Under hela sommaren skriver Niklas Rydén musiken till Regrets och gör grundläggande arrangemang. Instudering och iscensättning sker i augusti-september..

Regrets work-in-progress
I maj presenteras Regrets i en öppen work-in-progress-visning. Se dokumentation.

Destination Atalante
Under hela 2018 genomför Niklas Rydén och Saga Björklund sju Destination Atalante och presenterar nästan 70 konstnärer i ett 30-tal olika projekt. Länk till dokumentation.

Libretto Regrets
I april skriver Niklas Rydén librettot till Regrets under en intensiv skrivvecka i Side i Turkiet.

Konstkollektivet Högen

Under våren 2018 träffas Konstkollektivet Högen sex gånger för idéutbyte och improvisation. I gruppen medverkar femton professionella musiker, dansare och sångare.

Regrets

I februari tar arbetet med elektronoperan Regrets ny fart. Saga Björklund Jönsson och Niklas Rydén arbetar vidare med temat Ånger och träffar flera personer för samtal. Det skapas en projektblogg där hela arbetet fram till premiär i september kommer att gå att följa: Regrets. Niklas skriver också en första text. På Destination Atalante i februari visas en första skiss i förberedd improvisation.

Varberg
I mars spelar Niklas Rydén på ett program i samband med invigningen av nyrenoverade Varbergs teater. Se foto.

aPart, föregångare till Konstkollektivet Högen
Det nya konstkollektivet aPart träffas varannan vecka för att laborera med olika metoder för konstnärligt skapande, improvisation och regi. Med lika delar reflekterande samtal och arbete på golvet kommer gruppen att utveckla nya former för samarbete. Dansare, musiker, sångare deltar. Niklas Rydén är en av initiativtagarna.

Destination Atalante premiär
I februari är det premiär för Destination Atalante. Niklas Rydén och Saga Björklund Jönsson bjuder in till möteskvällar och konstnärpresentationer med artister från alla genrer. Fem artister varje gång. Destination är en serie med en måndagkväll varje månad. De två första gjorde succé. Februari: Akt I, Akt II, Akt III. Mars Akt I, Akt II

Atalante Jubileumsbok
Under hela våren 2018 arbetar Niklas Rydén med Atalantes jubileumsbok. I slutet av mars avslutas arbetet med text. En omfattande historisk översikt om scenens 30 år, och tio mindre krönikor om olika fenomen som utmärker scenen. Här är texten om de första tio åren.

Säg till! på Atalante
I januari spelas Säg till! på Atalante. Se hela föreställningen här.

Röda Mattan på Filmfestivalen
På filmfestivalen, jan 2017, spelar Niklas Rydén med Clara Gustavsson fyra gånger på Stora Teatern.

2017

Säg till!
I november är det premiär på samtidspolitiska krogoperan Säg Till! som spelas på Teater Cinnober och Kom musik & bar i Göteborg, samt på Brygghuset i Borås. Se trailer. Läs recension.

I oktober sätts Familjen upp i en omarbetad version med delvis ny ensemble. Nu med marimba i en bärande roll och nya arrangemang. Det fungerar bra och tas väl emot av publiken.

I augusti arbetar Niklas Rydén med den elektroakustiska musiken till Mirror in the Mirror, det avslutande verket i koreografen Eva Ingemarssons Spegeltrilogi. Premiär 8 september.
Läs recension i GP.

Niklas Rydén förbereder en omarbetad version av Familjen som skall ha premiär 26 oktober på Atalante. Nytt blir en marimba i orkestern, lite kortningar och nya mellanakter.

Niklas Rydén är med och genomför i maj ett samtal om danskonsten på Atalante. Sätter samman historiskt danscollage från Atalante med 99 västsvenska danser på 30 min.

Niklas Rydén kurerar och genomför i april ett samtal om samtida musikkonst på Atalante. Sätter samman unikt musikcollage från Atalante med 39 akter.

Niklas Rydén kurerar och genomför i mars ett samtal om operakonst på Atalante. Sätter samman operacollage från Atalante med 18 verk.

Säg till! Nytt samarbete med Saga Björklund Jönsson, Karin Wiberg och Emma Augustsson inleds under våren. NewOpera CO:s nya verk blir en samtidspolitisk nyopera med premiär 20 november.    Se workhop här.     Läs mer på newopera.se.

Atalante 30. Niklas Rydén kurerar och leder stor jubileumskväll med orkester.

Atalante 30. Niklas Rydén redigerar och lägger ut historiskt filmmaterial.

Atalante 30. Niklas Rydén digitaliserar och tillgängliggör Atalantes tidskrift 1989-97.

Atalante 30 års jubileum. Niklas Rydén arbetar i början av året med alla Atalantes mediearkiv och påbörjar arbetet med att skriva Atalantes historia till de utställningar och den jubileumsbok som skall presenteras under 2017. Är med och kurerar utställningar. Utvecklar tillsammans med David Emilsson en interaktiv pekskärm som visar 600 filmer från Atalantes historia. Tillsammans med Hannes Rydén byggs också en VR-app som i ett unikt koncept presenterar fyra föreställningar.

På filmfestivalen, jan 2017, spelar Niklas Rydén med Clara Gustavsson fem gånger på Stora Teatern.

2016
I december blir Niklas Rydén medlem i Dramatikerförbundet.

I december deltar Niklas Rydén som svensk representant på operafestival i Budapest.

I november sätter Eva Ingemarsson upp föreställningen Zerkalo och Niklas Rydén spelar piano live. Fem föreställningar spelas på Atalante.

I november spelar NewOpera CO Familjen på aliasTeatern i Stockholm.

Under Gas-festivalen ordnas Göteborg Sounds, en helkväll på Storan med åtta akter från sju olika musikarrangörer. Niklas Rydén är konferencier och NewOpera CO visar utdrag ur Familjen.

I september har Familjen premiär på Atalante. Spelas nio föreställningar.

Under sommaren arrangerar Niklas Rydén musiken till Familjen.

I maj 2016 visas en konsertant version av Familjen på Atalante i Göteborg och Lederman i Stockholm.

Niklas Rydén berättar om Atalante och diskuterar danspolitik i danspodden Isadora.

Familjen. Musiken till NewOpera Co:s nya opera börjar ta form. I mars 2016 bjöds det på ett första smakprov. Se film

På filmfestivalen, jan 2016, spelar Niklas Rydén med Clara Gustavsson fyra gånger på Stora Teatern. De spelar också och har samtal om filmmusikens väsen på Gokinema.

2015

Kabaret Kosmos spelas i ny uppsättning. Nu på Teater Aftonstjärnan dec 2015. Akt1, Akt2

Zerkalo skall bli dokumentärfilm. Elsa Rossing är videopraktikant på Atalante hösten 2015 och filmar processen fram till premiär. Tillsammans med Niklas Rydén och Eva Ingemarsson påbörjas arbetet med en dokumentär.

Familjen. Librettot till Familjen blir färdigt under hösten 2015. Dramaturgen Lisa Lindén har hjälpt till liksom Eva Ingemarsson. Läs librettot här.

Läsning libretto. Under 2015 ordnar Niklas flera läsningar av librettot till Familjen. Sara Ahlberg och Johan Örjefelt läser. Eva Ingemarsson är med som dramaturg. Se film

Zerkalo har premiär i september 2015. Niklas Rydén har gjort musik tillsammans med Tommi Hildén. Se film.

NewOpera CO får i juni 2015 besked om att man får verksamhetsstöd från Kulturrådet från och med 2016. Under hösten får NewOpera CO också Konstnärsnämndens projektstöd.

Finns det en gräns? Niklas Rydén gör på uppdrag av Hälsinglands museum en film om aktivism utifrån ett samtal med bl.a. Per Wirtén. Maj 2015. Se film

Zerkalo Work in progress 2, jan 2015. Musik och dans växer fram tillsammans. Se film.

Philip Glass, jan 2015. På Göteborgs FilmFestival har Niklas Rydén ett samtal med Philip Glass på Pusterviksteatern. Se film

2014

Niklas Rydén arbetar under 2014 med förstudier för librettot till operan Familjen. Besöker dagis, skolor, BVC och familjer för att samla material. Ordnar hearings. På hösten startar skrivandet under en vistelse i Frankrike.

Vart tog gud vägen? En film till en utställning på Hälsinglands Museum om religion och sekularisering i Sverige. Samtal med religionsvetaren David Thurfjell i Uppsala. Se film

Zerkalo work in progress, sept 2014. Första test inför Eva Ingemarssons nya föreställning. Niklas improviserar musik ihop med Ingrid Hedin Wahlberg. Se film

Dramatikerstöd. Niklas Rydén har fått dramatikerstöd för att skriva libretto till operan Familjen. Fantastiskt. Oktober 2014.

Spegeln kulturnatta, nov 2014. Bygger tillsammans med Eva Ingemarsson en installation med tre filmer och ett bås med intervjuer och kringmaterial. Publiken mycket förtjust. Se film

Vadå schlager? Schlagerhistorisk lunchteater med Clara Gustavsson i Sundsvall, Skellefteå, Norsjö. November 2014.

Kabaret Kosmos. Niklas Rydén skapar Kabaret Kosmos tillsammans med en färgstark grupp konstnärer. December 2014 på Atalante. Se Akt 1, Akt 2.

2013

Sånglösa. Barnopera från 2013. Se film.

De brutna mönstren. Monumental projektion till Hälsinglands Museum. Se utdrag ur film.

Spegeln, intervjuer, film och musik till dansverk av Eva Ingemarsson.
Se Skärvornas flod. Svarta sjön. Porträttgalleriet.

Fönster mot Hälsingland. April 2013.  Stort filmprojekt med M. Dziurlikowska på uppdrag av Hälsinglands Museum. Läs recension. Se Gården. Resan. Festen.

2012

Cirkus. NewOpera CO:s monologopera från 2012. Spelades på Atalante vår och höst och på Orionteatern på hösten. Se Akt 1 Akt 2.  Akt 3.  (Orion Akt 1, Akt 2)

Besatt – av tider som flyr. Gästspel på Orionteatern med kabarén som spelats på Atalante två gånger. Ett samarbete mellan Niklas Rydén och Clara Gustavsson. Se film Akt1, Akt 2

Mother of Pearl. Filmtriptyk i samarbete med Magdalena Dziurlikowska.
Se Mother of PearlPorcelaine Princess. Polish Palace.

Water Colours. Filmprojekt med M. Dziurlikowska. Se Water Colours.

Gå till toppen